Nederland staat bekend om haar vele regen, dat weten wij allemaal. Helaas is dus ook doorslaand vocht een veel voorkomend probleem in Nederlandse woningen. Hoe herken je doorslaand vocht en wat kun je er aan doen?

Herkennen van doorslaand vocht

Doorslaand vocht ontstaat eigenlijk door regen, dat wordt door de muur naar binnen gezogen. Door gebrek aan onderhoud van de buitenmuren kan het vocht makkelijk naar binnen. Ook door kleine spleetjes bij je deuren of muren kan doorslaand vocht bij jou naar binnen komen. Het kan ook zijn dat doorslaand vocht naar binnen komt via het dak. Dit wordt als problematisch gezien omdat er vlekken op de muren of plafonds ontstaan. Het doorslaand vocht kan gaan schimmelen, wat ontzettend slecht voor je gezondheid is. Je herkent het meteen al door vlekken op je muur, zodra je dit ziet is het verstandig om hier wat aan te doen. Je kunt dit soort dingen het beste in de zomer regelen, omdat er dan geen nieuw vocht bijkomt.

Behandelen van doorslaand vocht

Je weet nu hoe je doorslaand vocht kan herkennen. Dan is het nu tijd om dit probleem op te lossen. Wat zijn de mogelijkheden? Ten eerste is het verstandig om een vochtspecialist in te schakelen, er zijn namelijk verschillende factoren die meespelen bij de oorzaak en het behandelen van doorslaand vocht. Om doorslaand vocht tegen te gaan kun je bijvoorbeeld kiezen voor vochtwerende verf. De verf breng je aan op de buitenkant van de muren, zo kun je ook meteen voor een nieuw (zomers) kleurtje gaan! Naast vochtwerende verf kun je ook een ander soort beschermlaag aanbrengen. Je kunt dan kiezen voor impregnatie van je muren, dit zorgt ervoor dat het vuil wegblijft. Een andere optie is het vervangen van je gevelbekleding, dit is wel de meest dure optie. Hierdoor kun je wel meteen je buitenmuren beter isoleren, het is wel een goede investering.

Conclusie

Er zijn verschillende manieren om doorslaand vocht te voorkomen en te behandelen. Het is namelijk slecht voor je gezondheid en geeft ook nog eens lelijke plekken op je muur. De zomer is de beste tijd om doorslaand vocht te behandelen omdat het dan droog blijft. Heb je weinig budget? Kies dan voor vochtwerende verf.

Pin It on Pinterest