Het is erg belangrijk dat je je woning als een geheel gaat zien en niet als een som van onafhankelijke delen. Werken vanuit een stijl of concept is dan erg handig omdat je dan een bepaald denkraam hebt waarbinnen je keuzes kunt maken. Als je bijvoorbeeld de industriële stijl neemt, dan zijn daar allerlei verschillende meubelstukken voor te verkrijgen die ook weer een apart soort ontwerp hebben. Ook verschillende type vloeren passen weer bij uiteenlopende stijlen. PVC- of laminaatvloeren zijn bijvoorbeeld erg mooi voor in een Scandinavische stijl, maar ze staan ook goed bij de industriële. Een van de pvc vloeren kopen kan dus een prima keuze zijn voor jouw woonontwerp. 

Start vanuit een concept 

Wanneer je start vanuit een concept voor je woning, dan zul je zien dat het ontwerpen een stuk gemakkelijker gaat omdat bepaalde zaken al snel afvallen, dan hebben we het over design dat niet past binnen bijvoorbeeld een industriële stijl. Als je ziet dat de industriële stijl behoorlijke robuust is en donkere tinten heeft, dan is het misschien niet zo heel leuk om er allerlei roze fleurige zaken in te zetten, iets wat je bijvoorbeeld wel weer kan doen in de Engelse landelijke stijl. Zo zal het concept of de stijl al een schifting voor je maken. Natuurlijk verzin je het concept zelf, dus je maakt uiteindelijk indirect ook de schifting. 

Hoe maak ik een concept? 

Vaak begint creatief project met een brainstorm fase waarin je allerlei zaken die je tegenkomt en interessant vindt verzamelt en idealiter grafisch bij elkaar brengt zodat je er een mooi overzicht van hebt. Vaak wordt dit gedaan op het zogenaamde moodboard. Dit kan een digitaal of analoog plat vlak zijn waarop je de verschillende ideeën plakt. Het gaat hier dus om afbeeldingen.

Op basis van dit moodboard kun je dus gemakkelijk allerlei elementen online of in de wereld op snorren en aankopen. Deze kun je vervolgens in je woning neerzetten en je zult zien dat het geheel van je woonontwerp dan ook echt een geheel wordt.

Er bestaan verschillende stijlen en eentje valt een beetje extra op, dat is de eclectische stijl, daarbij is het erg belangrijk dat verschillende elementen in een interieur goed bij elkaar passen, dit temeer omdat de stijl niet echt uitgaat van hele strakke stijl principes. Je bent dus uiteindelijk aangewezen op je eigen smaak voor kleur, textuur vorm en verhoudingen. Het lijkt aanvankelijk makkelijk om een eclectische stijl in te richten, maar de realiteit is dat je juist door de vrijheid uitgedaagd wordt.

Pin It on Pinterest