Een studiothuis kun je voor vele doeleinden inzetten, bijvoorbeeld als je gaat voor een carrière op YouTube. Natuurlijk kun je ook heel goed demo´s of volledig afgemixte albums thuis maken. Wat je ook doet: het is erg belangrijk om de juiste zaken in je studio te zetten om zo te kunnen werken aan je projecten. In deze blog lees je wat je allemaal kunt aanschaffen voor je studio. 

Voordat je iets koopt, is het belangrijk om een specifiek doel te stellen

Wordt muziek maken een hobby? Of is het iets wat je wilt serieus te nemen en waar je (deels) van wilt leven. Weten waarom je je studio inricht, zal bepalen in welk type apparatuur je zult investeren – dus schrijf je doelen op. Heb je ze opgeschreven? Dan ben je klaar voor de volgende stappen. 

Meer betaalbaar

Duizenden merken studio-apparatuur zijn nu toegankelijk en betaalbaarder dan ooit, en het digitale tijdperk heeft het gemakkelijker gemaakt thuis een studio te hebben: computers en plugins vervangen grotendeel analoge apparatuur in studio’s. We willen je graag een aantal tips geven voor je thuisstudio.

Weet wat je nodig hebt en werk binnen je budget

Als je een krap budget hebt, kun je voor een minimalistische aanpak gaan en apparatuur kopen die compact en betaalbaar is. Wanneer je net begint, kun je beter beginnen met de basis. Als je echter meer te besteden hebt, kun je je uitsloven op een meer geavanceerde set studioapparatuur. 

Doe aan acoustic treatment

Veel mensen duiken met veel enthousiast in de synthesizers en grooveboxes. Dit is begrijpelijk, maar blijf er niet te lang in rondzwemmen (en kopen), want op het strand is er nog wat werk aan de winkel, namelijk de acoustic treatment van je studio. Om goede opnames in een ruimte te kunnen maken is het belangrijk dat je studio niet te veel galm heeft. Het ideale akoestische plaatje is dat je een aangename ambiance in de kamer hebt. Deze moet niet te droog klinken (galm) en natuurlijk niet te veel galmen. Een geluidsisolatie plafond is een manier om te zorgen dat je kamer niet zo veel galm geeft. Het gaat om spuitwerk dat gemakkelijk op het plafond aangebracht kan worden. 

Pin It on Pinterest