Bijna iedereen in de wereld heeft wel eens een product gebruikt dat aluminium bevat. Dit is voor een groot deel te danken aan enkele gewenste fysische eigenschappen van het materiaal: 

  • Dichtheid: 2,7 g/cm³ bij 20 °C
  • Treksterkte: 90 MPa bij 20 °C
  • Smeltpunt: 660 °C

Door al deze factoren, van abundantie tot warmtecapaciteit en treksterkte, wordt aluminium gebruikt in een opmerkelijk breed scala van commerciële goederen. Het is ook oneindig recycleerbaar en maakt deel uit van de fundamentele infrastructuur van de wereld. We nemen even een aantal toepassingen van het materiaal met je door.

Stroomkabels

Aluminium is ideaal voor de bedrading van elektriciteitsnetten, met inbegrip van bovengrondse elektriciteitstransmissielijnen en lokale stroomdistributielijnen, omdat het een betere geleidingsvermogen/gewichtsverhouding biedt dan koper – ook een van de meest gebruikte materialen in elektrische toepassingen.

Aluminium heeft nauwelijks meer dan de helft van het geleidingsvermogen van koper – maar met slechts 30 procent van het gewicht weegt een blanke draad van aluminium met een vergelijkbare elektrische weerstand slechts half zoveel. Aluminium is ook minder duur dan koper, wat het uit economisch en financieel oogpunt aantrekkelijker maakt.

Hoogbouw

Met zijn grote vervormbaarheid, hoge sterkte/gewichtsverhouding en veelzijdigheid is aluminium een waardevol materiaal in het hart van hoogbouw en wolkenkrabbers. Het is ook een ideaal materiaal vanwege zijn duurzaamheid, ontwerpflexibiliteit en bijdragen tot energiebesparing. Bovendien zouden wolkenkrabbers aanzienlijk meer wegen als staal zou worden gebruikt, waardoor de funderingen van de gebouwen dieper zouden moeten zijn en de bouwkosten zouden stijgen.

Raamkozijnen

Aluminium kozijnen zijn over het algemeen een vrij duurzame, kosteneffectieve optie voor woningen en kantoren. Ze zijn ook licht van gewicht en kunnen slagvast worden gemaakt, wat nuttig is op plaatsen waar veel wind staat en het hard stormt.

Het gebruik van aluminium voor kozijnen is meestal onderhoudsarmer en goedkoper dan hout, en het is ook beter bestand tegen krassen, barsten en beschadigingen. Een van de grootste nadelen van het gebruik van aluminium kozijnen is echter dat ze niet zo energiezuinig zijn als hout en ook niet dezelfde mate van isolatie bieden.

Consumentenelektronica

Smartphones, tablets, laptops, flatscreen-tv’s, computermonitoren en andere elektronica maken steeds vaker gebruik van aluminium bij de productie. Aluminium combineert schoonheid en praktisch nut, met de mogelijkheid om er verfijnd en betrouwbaar uit te zien. Dit zijn essentiële eigenschappen voor de elektronica-industrie.

Aluminium is sterker en betrouwbaarder dan plastic, maar lichter dan staal, wat in combinatie met zijn aangeboren vermogen om warmte te absorberen en af te voeren, heeft geleid tot een toename van het gebruik van aluminium bij toonaangevende fabrikanten op de markt.

Vliegtuigonderdelen

Aluminium heeft met name drie uitstekende eigenschappen die het zo nuttig maken in de luchtvaartindustrie: een hoge sterkte/gewichtsverhouding, een uitstekende vervormbaarheid en een hoge weerstand tegen corrosie. In feite is het aan aluminium te danken dat mensen überhaupt hebben kunnen vliegen, sinds de gebroeders Wright aluminium gebruikten om het motorcarter te maken voor hun eerste tweedekker met een houten frame.
Ga je aluminium bewerken? Een Industriële afzuiging is essentieel bij de bewerking van aluminum. Spanen of grof stof wordt zo gemakkelijk afgescheiden. Verdiep je erin, neem contact op met tryma.eu. Een expert op dit gebied.

Pin It on Pinterest